Kollega

Sådan er du en god kollega

Der er ikke noget bedre end at have et godt miljø på arbejdspladsen bestående af nogle gode kollegaer. Det giver en mere energi og lyst til at møde ind om morgenen, fordi man har det godt med dem man arbejder sammen med. Derudover har det også en positiv effekt på trivslen på jobbet, som er videnskabeligt bevist at have en god effekt på effektiviteten. Det hele går op i en højere enhed. Men hvordan er man så en god kollega? Hvad kendetegner det? Det vil vi komme nærmere ind på i dette indlæg.

Den åbne og spørgende kollega

Der er en fin grænse mellem at være åben og spørgende, og så være træls. Du skal altid sørge for at være dig selv, og spørge ind til dine kollegaer. Start altid morgenen med at sige godmorgen til alle på din vej. Det giver energi til andre, ligesom det giver energi til dig, når folk siger godmorgen til dig. Derudover er det vigtigt at spørge ind til hvordan folk har det. Er de glade, når de møder ind. Er der noget der går dem på osv. Og hvis de har nogen problemer i hverdagen, så skal du hjælpe dem på vej. Det kunne være de havde et ludomani problem eller en alkoholafhængighed. Så er det vigtigt, at du som kollega støtter dem og giver dem den nødvendige hjælp. Det kunne være du gik med din kollega til alkoholbehandling så de kunne se hvor meget du støttede dem.

Det er vigtigt at rose folk

Alle kan lide ros. Og dem der siger de ikke kan, de lyver. Sådan lyder ordsproget, og det er efter min overbevisning også helt korrekt. Så du skal ikke være bange for at rose din kollega, når vedkommende har gjort et godt stykke arbejde. Det er meget mere værdsat end du tror. Og derfor kan det virkelig give dem et skub i den rigtige retning.


Udover ros er det også vigtigt at håndtere alle situationer som voksne mennesker. Er du utilfreds med en person, så tager du snakken med personen. Ikke med en anden kollega så du bagtaler personen. Det skaber ringe i vandet, og pludselig er hele arbejdspladsen klar over det, og det kan skabe splid. Tag en snak sammen hvor i begge kommunikerer på en pæn og voksen måde. Sådan finder i altid en god løsning på problemet.